Ik ben werkzaam in een solo praktijk.
Openingstijden van de praktijk:
Maandag : 12.00 uur – 19.00 uur
Dinsdag : 11.00 uur – 17.00 uur
Woensdag : 10.00 uur – 17.00 uur
Donderdag : 10.00 uur – 17.00 uur
Vrijdag : 09.00 uur – 17.00 uur
Mijn werktijden kunnen variëren.
Om mijn praktijkruimte te kunnen bereiken moet u een trap op lopen.
Bereikbaarheid: op dinsdag van 13.00 uur tot 13.45 uur en op donderdag van 12.00 uur tot 12.45 uur ben ik rechtstreeks telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 0252 – 283152. U kunt ook de telefoonbeantwoorder inspreken, het contactformulier invullen en toezenden of een e-mail sturen naar tl.schreuder@planet.nl.
Doelgroepen: volwassenen (18 – 64 jaar) en ouderen (vanaf 65 jaar). Ik voer zowel individuele therapieën uit als relatietherapieën. Relatietherapie wordt echter niet vergoed door de zorgverzekeraars.
Ik pas cognitieve gedragstherapie en inzichtgevende therapie toe, EMDR en hypnose. Ook kan schematherapie toegepast worden. Er zal zoveel mogelijk gewerkt worden volgens de bestaande richtlijnen en protocollen met betrekking tot onderstaande aandachtsgebieden.
Aandachtsgebieden: angstklachten, paniek, dwangmatig handelen of gedachten die terugkomen, depressieve klachten, trauma’s, onverklaarbare lichamelijke klachten, persoonlijkheidsproblemen, relatieproblemen, werk-gerelateerde problemen, burn-out.
Waarneming: bij mijn afwezigheid vanwege vakantie of ziekte zal een collega bereikbaar zijn.
Wachtlijstbeleid: op zich hanteer ik geen wachtlijst. De aanmeldingswachttijd, dit is de wachttijd van het moment dat de cliënt contact met mij opneemt voor een afspraak en de datum dat de intake plaatsvindt, duurt over het algemeen niet langer dan 4 weken. Als zich wijzigingen voordoen zal dit vermeld worden op deze website. De wachttijd is niet afhankelijk van waar de cliënt verzekerd is. De wachttijd is ook niet afhankelijk van of het om generalistische basis-ggz gaat of om gespecialiseerde-ggz en is ook niet afhankelijk van om welke diagnose het gaat. Na de intakegesprekken volgt aansluitend de behandeling. Er is dus geen behandelingswachttijd: dit is de wachttijd vanaf het moment van de intake tot aan de start van de behandeling.
Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact opnemen met de zorgaanbieder, of uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u ondersteunen, zodat u binnen 4 weken vanaf uw eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt, en dat de behandeling binnen 10 weken vanaf de intake is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknormen).
Om veilig te kunnen communiceren maak ik gebruik van Zivver bij e-mail. Bij het gebruik van Zivver zal ik u vragen naar uw 06-nummer.
Buiten kantooruren kunt u altijd een e-mail sturen. Cliënten die op een bepaald moment meer zorg nodig hebben dan anders kunnen buiten kantooruren ook telefonisch bij mij terecht. Bij ernstige problematiek bij een cliënt kan ik met toestemming van de cliënt contact opnemen met zijn of haar huisarts. Voor het geval dat er intensievere hulp en zorg nodig is raad ik de cliënt aan contact op te nemen met de eigen huisartsenpraktijk/post of met spoedeisende eerste hulp of met de ggz-crisisdienst. De HAP en GGZ Rivierduinen hebben hier afspraken over gemaakt.
