Behandeling in de generalistische basis ggz
De huisarts kan u doorverwijzen naar de generalistische basis-ggz als er sprake is of een vermoeden is van een DSM-stoornis. Afhankelijk van de ernst van uw problematiek (laag, matig of ernstig), het risico (laag tot matig), lage complexiteit en beloop van de klachten, komt u vervolgens in aanmerking voor een Behandeling Kort, een Behandeling Middellang of een Behandeling Intensief. In geval van blijvende problematiek, komt u terecht in de Behandeling Chronisch; deze behandeling wordt gedaan door een psychiater.
Klachten kunnen zijn:
- lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, maagpijn, of benauwdheid, waarvoor geen duidelijke medische verklaring is gevonden;
- psychische klachten zoals angsten, schuldgevoelens, somberheid;
- last van dwanghandelingen;
- problemen in relaties, thuis of daarbuiten;
- seksuele problemen;
- problemen met uw werk, studie of juist vanwege werkloosheid;
- moeilijkheden met de opvoeding van uw kinderen;
- problemen met ouder worden.
Behandeling in de gespecialiseerde ggz
Zijn de problemen complexer en langdurend dan verwijst de huisarts u naar de gespecialiseerde ggz waar ook langerdurende behandelingen mogelijk zijn.
Als uw klachten of problemen (zeer) ernstig zijn en meer terreinen van uw leven negatief beïnvloeden (werk, relaties, vrienden) en als u langdurige klachten heeft als somberheid, angsten, ernstige burn-out, dwanghandelingen, lichamelijke klachten, problemen die met uw persoonlijkheid te maken hebben en als u moeite heeft zaken die in uw leven gebeurd zijn te verwerken dan kunt u verwezen worden naar de gespecialiseerde ggz.
Een psychotherapeut is opgeleid om intensieve psychologische hulp te verlenen, met toepassing van psychotherapeutische behandelmethoden. De psychotherapeut probeert in samenwerking met de cliënt psychische klachten en problemen op te heffen, of zoveel te verminderen dat men er minder last van heeft. Het beroep van psychotherapeut valt onder de wet BIG en de titel psychotherapeut is bij wet beschermd met het BIG-register van Psychotherapeuten.
Psychotherapie vraagt om de bereidheid om uzelf, uw persoon, uw gedrag, uw gedachten en gevoelens onder de loep te nemen en er samen met uw psychotherapeut naar te kijken en er mee aan de slag te gaan. Dat kost veel energie en vaak ook tijd. Psychotherapie is een intensieve vorm van hulpverlening. Het kan u met pijnlijke gevoelens confronteren. Dat kan spanningen en angst oproepen. Dat moet u willen en aankunnen.